Consiliul local Văcărești, cu cetățenii pe cap! Oamenii nu mai suportă starea unor drumuri

Starea drumurilor din comuna Văcărești i-a adus pe oameni, ieri, la ședința de Consiliul Local. Totul dupe ce primăria a primit o finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, pentru „modernizare drumuri locale”  în valoare de 4,2 milioane de lei. Au fost cuprinse mai mute bucați de străzi, însumând 6 kilometri, printre care și un drum spre câmp, pe care localnicii nu îl consideră prioritar.

Oamenii cer asfaltare Drumului Comunal 39, care face legătura între între satele Brăteștii de Sus și Brăteștii de Jos, dar și asfaltarea drumului către Bărbulești. Ambele sunt aproape impracticabile. Cele două drumuri ar însemna puțin peste 4 kilometri, deci s-ar fi încadrat în finanțarea PNDL. Cu oameni pe cap, consilierii, dar și primarul au părut dezorientați în explicații. La un moment dat, unul dintre consilieri a afirmat că pentru drumul pe care îl reclamă oamenii,  DC 39, ar exista, însă de acum 2 ani, un Proiect și un Studiu de Fezabilitate. Conform unui alt consilier nu a fost accesată o finanțare pentru el, pentru că  documentația nu era conform normelor PNDL I (printre alte anomalii, la primăria Văcărești, responsabilă cu întocmirea de proiecte este casierița unității, care mai are și alte îndatoriri la primărie, printre care contabilitate primară). Localitatea a pierdut astfel doi ani. Iar perspectivele sunt de durată. Primarul  Romică Stoica spune că va merge acum, în 2108, la Ministerul Dezvoltării pentru a cere bani. Nu se știe, însă, ce linii de finanțare vor fi acum, dar este aproape imposbil ca DC 39 să vadă asfaltul în cursul acestui an. În timp ce presa și cetățenii, asistau la ședință, pe drum a apărut un utilaj care încerca să niveleze noroiul și gropile.

Cât despre drumul către Bărbulești, primarul a promis cetățenilor nemulțumiți că îl va  asfalta în acestă vară, din bugetul local. La un moment dat, a dspus că se va ține de cuvânt și „pentru că a fost și presa de față”. Anul trecut, primăria Văcărești a avut un buget de aproximativ 260 000  de lei la capitolul transport – drumuri și 48 000 la capitolul dezvoltare (banii de la dezvoltare au mers toți la plata energiei electrice). Întrebat de unul dintre cetățenii prezenți la ședință, Ionuț Badea, pe ce s-au cheltuit concret banii de la capitolul transporturi și drumuri, edilul Văcăreștiului a declarat ședina de consiliu închisă și ieșit din sală împreună cu consilierii. A declarat, uterior, presei, că în 2017, nu au fost efectuate asfaltări din bugetul local, doar pietruiri și întreținere pe cele două drumuri pe care le reclamă oamenii, iar banii s-au dus pe aceste lucrări inutile.

La Văcărești, pe lângă aslfat lipsesc și apa, canalizarea sau gazele. De la casierie nu au plecat proiecte cu care localitatea să atragă fonduri guvernamentale sau europene care să shimbe nivelul de trai al locuitorilor. În schimb, de ieri, consilierii au aprobat înființarea unui întreg departament care să se ocupe de arhivare.