Marti, 20 Noiembrie 2018

De astăzi vor suna sirenele în toată ţara. Când se vor auzi în Dâmbovița

În România se va derula, începând de marţi, 18 aprilie, un exerciţiu de verificare a sirenelor electronice şi electrice de avertizare a pericolelor.

În perioada 18 – 21 aprilie, începe cel mai amplu exercițiu de testare a sirenelor care anunță situațiile de urgență. De-a lungul celor patru zile, sirenele vor suna alternativ, în Capitală și în județele țării, între orele 10-15.

Sirenele de avertizare vor răsuna şi în Dâmbovița, miercuri, 19 aprilie, între orele 10.00 şi 15.00. Exerciţiul va începe în urma transmiterii de către dispeceratul ISU a mesajului de înştiinţare către autorităţile locale.

Cum recunoşti alarmele  

Semnalul de alarmă la dezastre se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Semnalul de prealarmă aeriană se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.

Semnalul de alarmă aeriană se compune 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Semnalul de încetare a alarmei se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIŢIU”.

Se recomandă cetăţenilor să nu intre în panică, să îşi continue activităţile normale şi să cunoască regulile de comportare în situaţii de urgenţă în funcţie de tipurile de risc specifice zonei în care locuiesc.

INFORMARE

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren.

În anul 2016, ISU „Basarab I” Dâmboviţa a organizat 44 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.

Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Social

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan