Miercuri, 24 Aprilie 2019

Pesta porcină africană, confirmată într-un fond de vânătoare din comuna Runcu

Autoritățile din Dâmbovița au primit confimarea analizelor de laborator în cazul unui mistreț găsit mort într-un fond de vânătoare din comuna dâmbovițeană Runcu.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița (CLCB), s-a întrunit astăzi, 7 aprilie, ora 09.00, ca urmare a confirmării oficiale a prezenței virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreți, pe raza localității Bădeni din comuna Runcu, județul Dâmbovița, în fondul de vânătoare 13 Runcu aparținând APMTC Runcu”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmbovița.

În conformitate cu procedurile legale în vigoare, fondul de vânătoare a fost pus sub restricție oficială, pe o rază de 13 km în jurul focarului.

„Astfel, în cadrul ședinței CLCB, în scopul reducerii propagării bolii, a fost aprobat Planul de măsuri pentru combaterea PPA la mistreți și s-a dispus emiterea următoarelor decizii: distrugerea carcaselor și cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare-îngropare și instaurarea zonelor de restricție cu confirmare de trimitere/primire. Totodată, se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii”, se mai arată în comunicat.

Este bine de știut că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic.

Potrivit Primăriei Runcu, localnicii au fost informați să nu dea drumul animalelor pe câmp sau prin pădure pentru a nu intra în contact cu mistreți posibil afectațide pesta porcină. Edilul Gheorghe Brebeanu a precizat că zona afectată de pestă este departe de casele oamenilor, aproapre de granița cu comuna Vulcana Băi.

 

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan