Marti, 19 Februarie 2019

6 cazuri de gripă şi sute de infecţii respiratorii, despistate de medici în ultima săptămână

În intervalul 22-28 ianuarie, în Dâmboviţa, au fost diagnosticate 672 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 16 cazuri spitalizate şi 139 de pneumonii, pentru 6 dintre cazuri fiind necesară internarea. În ceea ce priveşte numărul cazurilor de gripă confirmate de către Institutul Cantacuzino, de la debutul perioadei de monitorizare şi până în prezent, din totalul de 15 probe trimise au fost confirmate 6, din care 4 au fost cu virus gripal tip B şi 2 cu virus gripal tip A, toţi pacienţii fiind adulţi.    

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc crescut de a contacta boala, D.S.P. Dâmboviţa a primit şi a repartizat către medicii vaccinatori un numar de 49.156 de doze de vaccin antigripal.    

D.S.P. Dâmboviţa recomandă populaţiei să respecte sfaturile medicilor pentru a evita imbolnavirile prin afectiuni respiratorii şi gripă, să evite autotratamentul, iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie în vederea stabilirii unui diagnostic corect şi a conduitei terapeutice de urmat.   

Cum deosebim gripa de o răceală   Atât răceala, cât şi gripa sunt afecţiuni respiratorii care provoacă simptome similare. Însă, în cazul gripei, simptomele sunt mai severe decât în cazul răcelii. Astfel, principalul mod de diferenţiere constă în faptul că răceala afectează pe o durată mai scurtă şi într- un mai puţin agresiv organismul decât gripa, scrie The Independent.   

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, creşterea mucozităţilor nazale, dar şi cu modificări ale aspectului pielii, care devine palid. Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc şi violent. Febra, stările de oboseală, tusea uscată, frisoanele, durerile puternice de cap, durerile la nivelul ochilor şi în gât sunt cele mai frecvente simptome.  

De asemenea, pot fi prezente şi stări de greaţă şi vomă, dar şi alte probleme gastro-intestinale.   

Răceala se transmite foarte uşor, mai ales când petreci timp îndelungat în aceeaşi încăpere cu mai mulţi oameni. Germenii se împrăştie prin tuse sau strănut şi pot supravieţui până la 24 de ore. Astfel că răceala poate fi prevenită simplu, prin respectarea unor reguli de igienă precum spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă şi săpun sau prin evitarea contactului cu persoane infectate.   

De asemenea, dacă ai răceală, este indicat să foloseşti şerveţele atunci când tuşeşti şi să le arunci la coş imediat după, pentru a nu-i infecta şi pe alţii.   

Pentru a te proteja de gripă, vaccinul antigripal poate fi o soluţie.  

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Social

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan