Marti, 21 Mai 2019

Brazii naturali vor fi „scumpi la vedere“ în pieţele din ţară. Cum a afectat seceta producţia pepinierelor din România

Lipsa umidităţii din perioada de vară şi seceta prelungită până târziu în toamnă au creat mari probleme în silvicultură. În unele judeţe, silvicultorii nu vor putea să asigure pomi de Crăciun pentru populaţie. Este cazul judeţul Dâmboviţa. Direcţia Silvică Dâmboviţa nu va putea asigura brazi de Crăciun pentru populaţie ca în anii trecuţi, pentru că în pepinierele proprii culturile de brad şi molid nu s-au dezvoltat suficient din cauza secetei.   

Directorul Costel Preda vorbeşte despre o secetă în silvicultură pe care nu a mai văzut-o niciodată de când lucrează ca silvicultor.   

„Anul acesta a fost foarte uscat terenul. Eu nu am văzut aşa ceva în silvicultură, în zona de deal şi câmpie. Când facem gropile nu găsim umiditate în sol absolut deloc. Tocmai din cauza aceasta nici nu am realizat programul de împădurire, mai avem în jur de 14 hectare”, a precizat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.  

Acesta spune că a putut asigura doar 100 de molizi la comandă, în pepiniera din Pucioasa. Însă cele 100 de pomi sunt rezervate primăriilor din judeţ şi au dimensiuni mari de 7-8 metri înălţime. De asemenea, a fost asigurată cetina pentru bradul de Crăciun din centrul Târgoviştei.   

„Culturile nu cresc. Avem 1.000 de bucăţi în pepiniera din Găeşti de molid argintiu, dar abia peste 2-3 ani va putea valorificat. Pentru personalul nostru, pentru că le putem da brazi conform contractului colectiv de muncă, luăm de la Suceava şi Bacău”, a mai spus directorul instituţiei.   

În aceste condiţii, cei care vor brad de crăciun natural vor putea lua din supermarketuri, care se aprovizionează din străinătate. Preţurile pornesc de la 25 de lei (130 de cm) şi ajung la 130 de lei (250 cm).   

Mai există şi varianta bradului artificial, de dimensiuni diferite, care poate fi folosit mai mulţi ani. Preţurile sunt cuprinse între 40 şi 1.000 de lei.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan