Miercuri, 27 Martie 2019

Primele cazuri de trichineloză. Medicii veterinari au înteţit avertismentele

Autorităţile sanitar-veterinari din Dâmboviţa sunt în alertă în această perioadă, după ce în comuna Corbii Mari au fost confirmate două cazuri de trichineloză. Ambele cazuri au fost confirmate în aceeşi gospodărie, după ce proprietarii au fost la medic pentru analize.   

Un porc a fost sacrificat vineri, iar altul sâmbătă. În ambele cazuri analizele au confirmat prezenţa trichinelozei. Carnea de la cele două animale sacrificate a fost ridicată în vederea distrugerii, iar proprietarii vor primi despăgubiri.     

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa atenţionează asupra faptului că riscul pentru om este extrem de mare dacă se consumă carne de porc fără a fi testată pentru Trichineloză. Parazitul Trichinella Spp produce îmbolnăviri grave la om.    

„În acest sens dorim să atenţionăm populaţia cu privire la necesitatea efectuării examenului trichineloscopic pentru carnea obţinută de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile proprii. Consumatorii trebuie să îşi procure carnea numai din unităţile autorizate sanitar–veterinar, fiind interzisă achiziţionarea acesteia din unităţi neautorizate sau din tăieri clandestine”, a precizat directorul DSV Dâmboviţa, Sandu Tolea.    

În judeţul Dâmboviţa, examenul pentru identificarea parazitului Trichinella Spp se poate efectua la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Oficiale din localitatile Târgovişte, Pucioasa şi Titu - unde în perioada 30.11 – 24.12.2018 şi 27.12.2018 – 07.01.2019.    

„Va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon, precum şi la nivelul tuturor Circumscripţiilor Sanitare Veterinare din mediul rural”, a mai precizat şeful DSV.    

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa va intensifica controalele oficiale, în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate pieţele agroalimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie-patisserie, pensiuni turistice, magazine alimentare, etc).

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan