Luni, 20 Mai 2019

A muncit 16 ani în străinătate pentru o gospodărie pe care i-o înghite pământul

12 gospodării din comuna Văleni Dâmbovița sunt grav afectate de alunecările de teren reactivate săptămâna trecută. Trei  familii au fost, deja evacuate, pentru că nu mai sunt în siguranță în propriile case. Printre ele, familia lui Ion Mareș. Bărbatul are 60 de ani. 16 dintre ei i-a petrecut în strănătate, muncind. Problemele de sănătate l-au reîntors însă acasă. Estimează că a investit peste 1 miliard de lei vechi în gospodărie, pe care acum trebuie să o părăsească. Pământul a luat-o la vale cu tot cu gospodăria sa. Este printre cele mai afectate locuințe, de aceea familia Mareș nu mai poate locui aici. Cu lacrimi în ochi, membrii familiei stau la rude și se uită cu casa lor se dărămâ încetul în încetul pentru că alunecarea nu s-a stabilizat. Ion Mareș este singurul dintre cei afectați care are o asigurare de locuință și poate recupera o parte din banii investiți. Restul nu mai au nimic.

Autoritățile se pregătesc să evacueze și alte familii. Bătrânii rămași singuri, însă, au refuzat. Vor să moară în casele în care au trăit toată viața, chiar dacă acestea se dărămâ.

Alunecarea a afectat grav 12 gospodării, un drum local și rețele de alimentare cu energie electrică și apă. 2/3 din comună are probleme cu alimentarea  cu apă prin rețea. Primarul Lungu Gheorghe a precizat pentru Gazeta Dâmboviței că a notificat atât societatea Electrica, cât și Compania de Apă cu privire la pagubele create de alunecarea de teren. Astăzi, la Văleni Dâmbovița s-a deplasat o comisie a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului pentru Afaceri Interne pentru a evalua situația. Comisia nu a luat însă nici o decizie. Se așteaptă oprirea alunecării pentru o evaluare a pagubelor și un plan de acțiuni. În acest timp, casele oamenilor se dărămâ puțin câte puțin.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan