Miercuri, 20 Martie 2019

Tradiţie unică în România - Duminica Mironosiţelor, păstrată de femeile din Băleni de sute de ani

A treia Duminică după Paşte este numită în calendarul creştin ortodox Duminica Mironosiţelor , sărbătoare care preaslăveste ziua în care cele Trei Marii merg la mormântul lui Iisus pentru a-i unge trupul cu mir.

În localitatea dâmboviţeana Băleni Sârbi se păstrează de sute de ani un obicei unic în România care reuneşte la biserică femeile din sat . Aici preotul face slujba închinată celor trecuţi în nefiinţă , iar imediat după miezul nopţii se aprinde un foc mare în cimitir , iar enoriaşele se aşează în jurul lui şi înaltă cântece de slavă lui Dumnezeu.

Tradiţia, păstrată cu sfinţenie de sute de ani spune că după cântarea primului cocoş din sat , femeile trebuie să aprindă luminâri la toate mormintele şi să le tămâie.Femeile din Băleni-Sârbi se mândresc cu faptul că li se zice mironosiţe . După aprinderea focului în mijlocul cimitirului , mironosiţele cântă intreaga noapte , aşează lumânări la toate mormintele şi dau cu tămâie şi cu mir pe fiecare cruce ca morţii să-şi găsească iertarea"

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

INSTANTLY AGELESS, Cafea gano, ganoderma, Produse Life care, Krauter, vivasan